Categoriearchief: Uncategorized

Je kunt veel leren van mensen die je irriteren

 

Voor welk soort mensen ben jij allergisch? Betweters, klagers, flierefluiters, doordrammers, egoïsten, besluiteloze of impulsieve types? Je verwacht het misschien niet, maar van mensen waar jij het liefst met een grote boog omheen loopt, kun je veel leren over jezelf.

Van kwaliteit naar valkuil

Stel, je bent allergisch voor egoïstisch gedrag, mensen die alleen maar aan zichzelf denken en nooit wat voor anderen over hebben. Grote kans dat jouw gedrag daar haaks op staat. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en als je de helpende hand moet toesteken dan doe je dat. Iets is je niet gauw te veel. Die hulpvaardigheid is echt een kwaliteit van je. Anderen waarderen je erom. Maar iedere kwaliteit heeft een zon- en een schaduwkant. Want wat gebeurt er als de druk toeneemt of de boel mis dreigt te gaan? Vaak schieten we dan door in onze kwaliteit. Je werkt je drie slagen in de rondte en helpt ongevraagd anderen waar het maar kan. Desnoods neem je werk mee naar huis. Met als gevolg dat je jezelf voorbij loopt en steeds meer gestrest raakt. En dan beginnen mensen je ook nog eens te verwijten dat je je niet zo overal tegenaan moet bemoeien. Dat ze het echt wel zelf kunnen. Dan ben je dus doorgeschoten in je kwaliteit. Je kracht (hulpvaardigheid) wordt dan je zwakte (bemoeizucht). Je bent in je valkuil gestapt, uit balans geraakt en niet meer effectief bezig. Dat geeft niet alleen veel stress, maar kan ook zomaar leiden tot conflicten.

Van allergie naar uitdaging

Hoe kom je dan weer in evenwicht? Kijk, dan kun je wat leren van je allergie. Want we zijn meestal allergisch voor een teveel van onze uitdaging – het gedrag dat je zou moeten ontwikkelen om weer in balans en in verbinding te komen. Dat lastige gedrag van die ander komt namelijk ook voort uit een te ver doorgeschoten positieve eigenschap. Hij zit ook in zijn valkuil. Maar wat zit eronder? Als je de scherpe kantjes eraf haalt, als je dat gedrag klein maakt, waar zijn die ‘egoïsten’ dan heel goed in? Als er één ding is dat ze heel goed kunnen, is dat goed voor zichzelf zorgen en hun grenzen bewaken. En dat is precies de uitdaging voor een oververantwoordelijke helper, dat waar hij aan moet werken om de balans te vinden tussen hulpvaardigheid en zichzelf niet voorbij lopen.

Kernkwadrant

Daniel Ofman heeft deze principes uitgewerkt in een model: het kernkwadrant.

Het invullen van een kernkwadrant geeft je meer inzicht in jezelf. In je kwaliteiten, je valkuil en je uitdaging. Je automatische neiging als je stress ervaart of je allergie in een ander tegenkomt, is doorschieten in je kwaliteit en dat verhoogt je stress. Juist door dat niet te doen, maar juist je uitdaging aan te gaan, zal de communicatie effectiever verlopen. Je komt meer op dezelfde golflengte en ervaart minder stress. Probeer het maar eens.

Ervaar jij privé of op je werk vaak stress doordat je te maken hebt met mensen die vol in je allergie zitten? Ik help je graag om daar anders mee om te gaan, zodat je minder stress ervaart. Neem gerust contact met me op voor een eerste vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Jolanda Bouman

Ida hoeve 31, Gouda
bel : 06 5150 7273
mail : info@castaneacoaching.nl