Maandelijks archief: januari 2018

Durf jij hulp te vragen?

Durf jij hulp te vragen?

Wat doe jij als je twijfelt, vastloopt of in tijdnood komt? Veel mensen ploeteren liever uren in hun eentje door dan dat ze hulp inroepen. Maar is dat wel zo slim? Natuurlijk klop je niet voor ieder wissewasje bij anderen aan en is zelf dingen uitzoeken oké. Zolang je het maar niet doet omdat je geen hulp durft te vragen. Hier wat tips en overwegingen om je over die schroom heen te helpen.

Hulp vragen geeft veel mensen een ongemakkelijk gevoel. Ze willen anderen niet tot last zijn of vinden dat ze het gewoon zelf moeten kunnen. Toegeven dat je iets niet weet, voelt als een zwakte. Ze zijn bang dat ze dan afhankelijk, dom of incompetent overkomen, dat de ander verbaasd reageert met ‘Weet je dat niet?’ of misschien ‘nee’ zegt. Dus zoeken we dingen liever zelf uit. Ook al levert dat veel stress op en kost het bergen tijd.

Om hulp vragen anders bekeken

  • Hulp vragen is een teken van kracht, niet van zwakte. Het besef dat je niet alles alleen hoeft uit te vogelen en niet alles kunt weten, getuigt van zelfinzicht. Met de overtuiging ‘ik moet dit kunnen, anders ben ik incompetent/dom/waardeloos’ zet je jezelf enorm onder druk. Het is veel reëler om te denken: ‘Ik doe mijn uiterste best, maar ik kan onmogelijk alles weten. Ik kan beter hulp vragen zodat ik snel verder kan, in plaats van mijn tijd te verspillen aan dingen uitzoeken die anderen al lang hebben uitgezocht.’
  • Mensen vinden het fijn om te helpen. Draai het eens om. Als iemand jouw hulp vraagt, vind je diegene dan zwak of vind je het juist fijn dat je iets voor hem kunt betekenen? Dan is het toch raar om te denken dat anderen jouw hulp wel nodig hebben en jij hun hulp niet? Uit een hulpvraag blijkt waardering. Dat is waarom helpen een fijn gevoel geeft. Gun anderen die kans om jou te helpen.
  • Hulp vragen voorkomt irritatie. Als je te lang blijft proberen om dingen in je eentje op te lossen, zet je niet alleen jezelf onder druk, maar roept dat ook irritatie bij anderen op. Ze gaan zich afvragen waarom iets zo lang duurt, waarom je niet eerder aan de bel hebt getrokken.

Hoe pak je het aan?

  • Maak je niet druk over hoe je overkomt. Erken dat je ergens niet uit komt en stap over die drempel. Begin bijvoorbeeld met: ‘Ik vind het vervelend om hulp te moeten vragen, maar ik kom er niet uit. Wil je me helpen met …’
  • Wees duidelijk en concreet. Mensen kunnen geen gedachten lezen. Vertel ze waarmee en hoe ze je kunnen helpen. Twijfel je over een tekst, vraag dan niet of ze ‘er nog even naar willen kijken’. Dat is veel te vaag. Waar wil je dat ze naar kijken? De toon, spelling, de structuur, je argumenten? Hoe concreter je vraag, hoe bruikbaarder het antwoord.
  • Timing telt mee. Als je ziet dat iemand het heel druk heeft of chagrijnig is, is dat geen ideaal moment. Dan kun je beter even wachten of je vraag aan iemand anders stellen. Maar blijf er niet mee rondlopen.
  • Besef dat anderen nee mogen zeggen. Soms heeft de ander geen tijd of zin en zegt hij nee. Dat is zijn goed recht. Maar laat dat je er niet van weerhouden om je vraag te stellen. De ander is mans genoeg om die keuze voor zichzelf te maken.
  • Toon je waardering. Dat kan van alles zijn: een bedankje, compliment, iets lekkers, een lift naar het station, aandacht, hulp bij kopiëren. Verzin het maar. Daarmee versterk je ook de band met de ander.

 Vind jij het lastig om hulp te vragen en ervaar je daardoor veel druk? Ik help je graag om daar anders mee om te gaan, zodat je minder stress ervaart. Je bent van harte welkom voor een coachingsgesprek. Het eerste intakegesprek van een half uur is gratis. Ben je geïnteresseerd, bel met dan op 06 5150 7273 of stuur een e-mail naar info@castaneacoaching.nl.