Relaties

Verbeter je relatie

In relaties met anderen draait het om in verbinding blijven, met elkaar en met jezelf. Helaas lukt dat niet altijd. Mensen groeien mensen uit elkaar en de relatie raakt uit evenwicht. Beide partners trekken zich op hun eigen eilandje terug, leven langs elkaar heen en beperken het contact tot het hoogstnoodzakelijke. Het leven is een sleur geworden of je voelt geen aansluiting meer. Of er wordt nog wel gesproken maar dat eindigt dan vaak in vervelende discussies en verwijten over en weer. ‘Ja, maar jij doet ook nooit/altijd …’, ‘Ja, maar jij …’ Soms is er maar één die zijn boosheid en irritatie uit en kruipt de ander in zijn schulp. Echt praten over gevoelens, behoeftes en verwachtingen is moeilijk geworden. Het is alsof er een muur tussen jullie staat en het lukt maar niet om die muur weer af te breken en weer ontspannen met elkaar om te gaan.

Geen fijne situatie, niet in de liefde en ook niet in werkrelaties. Je krijgt een rotgevoel van die negatieve sfeer en continue spanning. Je machteloos, wanhopig, boos en verdrietig gaan voelen. Je kunt je niet gezien, gehoord, erkend, gewaardeerd, gerespecteerd teleurgesteld of begrepen gaan voelen. En heel erg alleen, onzeker en kwetsbaar. Dat doet pijn. Twijfelen gaan we ook: Hoe komen we hier ooit nog uit? Wil ik zo nog wel verder?

 

‘Liefde is de moeilijkste puzzel die er is en bestaat toch maar uit twee stukjes.’

 

 

 

Anders kijken naar jezelf, de ander en je relatie

Als relatiecoach help ik jullie inzicht te krijgen in wat er nu eigenlijk speelt tussen jullie. Want als de muur eenmaal is opgetrokken, is het niet zo gemakkelijk om daar samen uit te komen. Hoe zijn de problemen ontstaan? Hoe zijn jullie uit verbinding geraakt en hoe kom je weer echt in contact? Welke patronen houden jullie problemen in stand en hoe kun je die doorbreken? Welke (onuitgesproken) verwachtingen en behoeftes worden niet vervuld? Wat kunnen jullie doen om de muur af te breken en in plaats daarvan een brug te bouwen naar elkaar? Om weer op een respectvolle, open en effectieve manier met elkaar te communiceren. Hoe buig je de negatieve aandacht voor wat er allemaal niet goed is om naar positieve aandacht voor elkaar? Hoe vind je elkaar weer, zodat je weer verder kunt en je relatie niet eindigt in een vechtscheiding of arbeidsconflict?

Je leert weer echt te gaan luisteren naar en praten met elkaar: over gevoelens en onvervulde verlangens en behoeftes. Open en vanuit wederzijds respect, dus zonder verwijten en geklaag. Je leert anders te kijken naar jezelf, de ander en je relatie. Je krijgt inzicht in jullie eigen gedrags- en communicatiepatronen, hoe jullie geneigd zijn te reageren op elkaar en wat het effect daarvan is op de relatie. Vanuit dat inzicht kunnen jullie elk eigen verantwoordelijkheid gaan nemen voor jullie eigen aandeel en besluiten wat en hoe je anders wilt gaan doen om de relatie te verbeteren.

Ik begeleid jullie in dat proces, zonder oordeel en zonder partij te kiezen. Naast de gesprekken die we voeren, krijg je tips en opdrachten die jullie helpen anders te communiceren en patronen te doorbreken. Zo kun je weer in verbinding met elkaar komen en jullie relatie een positieve impuls geven. Of het nu gaat om liefdesrelaties of werkrelaties.

 

Samen of alleen? 

Meestal zullen jullie samen naar een coachsessie komen om aan jullie relatie te werken. Soms zal ik een individuele sessie voorstellen, bijvoorbeeld omdat een bepaalde blokkade niet zozeer te maken heeft met jullie relatie maar met iets ouds dat vraagt om individuele aandacht.

Je hoeft echter niet altijd per se samen aan de slag met relatiecoaching. Wil jij eerst zelf iets uitzoeken of is je partner – of in werkrelaties, je collega – daar nog niet aan toe, dan zijn individuele sessie zeker een optie. Als een van beiden zich namelijk op basis van nieuwe inzichten anders gaat gedragen en niet meer in automatische patronen vervalt, beïnvloedt dat de ander. Ook dat geeft verbetering in de kwaliteit van je relatie.

Wil jij ook aan de slag om je relatie te verbeteren? Neem gerust contact met me op voor een eerste vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Jolanda Bouman

Ida hoeve 31, Gouda
bel : 06 5150 7273
mail : info@castaneacoaching.nl

https://www.linkedin.com/in/jolandabouman