Stress/burn-out

Terug in balans

Ook altijd zo druk, druk, druk? Bekaf aan het eind van de dag? Voel je je gespannen en zit je niet lekker in je vel? Je bent niet de enige. Vaak denderen we maar door in de waan van de dag. We ‘moeten’ van alles en verliezen ongemerkt het contact met onszelf. Dan kun je het gevoel krijgen dat je geleefd wordt en vooral bezig bent met voldoen aan de verwachtingen van anderen. Met stress, gebrek aan energie en lichamelijke klachten als gevolg. Je wilt wel anders, maar weet niet goed hoe je de balans weer herstelt of valt telkens terug in je oude gedrag. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot burn-out.

Vaak leggen we de oorzaak van stress buiten onszelf, waardoor je je slachtoffer gaat voelen van de omstandigheden. De echte oorzaak ligt vaak dieper en heeft te maken met keuzes die we in ons leven maken. Onbewuste keuzes waarbij je vanuit bepaalde overtuigingen over je eigen grenzen heen gaat. Die kunnen ertoe leiden dat je bijvoorbeeld moeite hebt om prioriteiten te stellen, om grenzen aan te geven, hulp te vragen en dat je de neiging hebt om jezelf telkens op de laatste plaats te  zetten. Dan kun je workshops gaan volgen over hoe je hulp vraagt of je grenzen moet aangeven of aan de slag met timemanagement. Dat levert je absoluut waardevolle tips op. De vraag is alleen … ga je het ook zo doen? Ga je daardoor echt andere keuzes maken en anders doen?

In de praktijk valt dat vaak tegen. Weten hoe iets moet, is meestal niet genoeg om blijvend te veranderen. Oude gewoontes en gedachtenpatronen zijn hardnekkig en sterk verankerd in ons systeem. Met praktische tips alleen ben je er meestal niet. Daarvoor is meer nodig.

Inzicht – je bewust worden waarom je doet wat je doet

Het eerste wat nodig is, is inzicht in jezelf. In het ‘waarom’ achter de automatische gedragskeuzes die je maakt. Waarom neem je nog meer hooi op je vork als je nu al moeite hebt om alle ballen in de lucht te houden en behoefte hebt aan rust? Waarom ligt de lat bij jou zo hoog? Waarom sta je altijd klaar voor anderen, zelfs al gaat dat ten koste van jezelf? Voor alle duidelijkheid: dit zijn geen verwijten. We gedragen ons zo met de beste intenties. Bijvoorbeeld om waardering te krijgen of afwijzing te voorkomen. Dat lukt ook op de korte termijn. Op de lange termijn geeft het echter stress en vreet het energie, wat ten koste gaat van je vitaliteit en geluksgevoel. Inzicht in je onbewuste keuzes en gedragspatronen, begrijpen waarom je doet wat je doet en waar die automatische neiging vandaan komt, is een belangrijke stap op weg naar een leven zonder stress.

Eigen verantwoordelijkheid nemen

Als je je bewust bent van wat je automatisch neigt te doen, waarom je dat doet en wat het effect daarvan is, stap je minder snel in je automatische reactiepatroon. Je bent je er immers bewust van en gaat het bij jezelf herkennen. Je gaat beseffen dat je niet aan die automatismen vast zit, dat je de vrijheid hebt om andere keuzes te maken. Je gaat je afvragen: is dit ook wat ik wil of wil ik het anders? Je begint vanuit innerlijke motivatie te verlangen naar werkelijke verandering. In plaats van je slachtoffer te voelen van de omstandigheden, ga je eigen verantwoordelijkheid nemen in het besef dat je zelf invloed hebt op hoe je leven eruit ziet.

‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.’

Zelf de regie pakken – andere keuzes maken

Vanuit eigen verantwoordelijkheid pak je zelf de regie over je leven terug. Je besluit bewust andere keuzes te maken en gaat experimenteren met ander gedrag om de stress in je leven te verminderen. Je komt in beweging en staat jezelf toe om je eigen koers te bepalen en goed voor jezelf te zorgen. Zo kom je weer in balans en krijg je je vitaliteit en veerkracht stap voor stap weer terug.

‘Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn, onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn. Het is ons licht, niet onze schaduw, die ons het meest beangstigt. We vragen onszelf, wie ben ik om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch? Maar wie ben jij om dat niet te zijn? Je onbelangrijk voordoen bewijst de wereld geen dienst. Er is niets verlichts aan je klein te maken opdat andere mensen zich bij jou niet onzeker zullen voelen. We zijn bedoeld om te stralen, zoals kinderen dat doen. We zijn geboren om de glans te manifesteren die in ons is. Het zit niet in sommigen van ons, het zit in iedereen. En als we ons eigen licht laten schijnen, geven we onbewust anderen toestemming om hetzelfde te doen. Wanneer we bevrijd zijn van onze angst, bevrijdt onze aanwezigheid automatisch anderen.’ – Nelson Mandela, inaugurele rede

Wil jij ook gelukkiger en vitaler leven, zonder stress? Ik begeleid je graag bij het zetten van deze drie stappen. Neem gerust contact met me op voor een eerste vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Jolanda Bouman

Ida hoeve 31, Gouda
bel : 06 5150 7273
mail : info@castaneacoaching.nl